Lehtijuttu leiristä 2011

 

Norsupallon huumaa Jyryn leirillä 2011

Heinäkuu merkitsee Lempäälässä leirikuukauden alkua. Tänäkin vuonna heinäkuun toisella viikolla kokoonnuttiin Puntalaan Jyryn leirin merkeissä. Tällä kertaa pillin vihellyksestä jonoon kokoontui 43 leiriläistä valmiina toiminnantäyteiseen viikkoon, jota 10 ohjaajaa, 3 keittäjää ja saunamajuri suuressa viisaudessaan pyörittivät. Säät lupailivat hyvää, luvassa vain muutaman sadekuuron keskeyttämää auringonpaistetta, eikä sinilevääkään ollut pitkästä aikaa ehtinyt Pyhäjärven rannalle Puntalassa kerääntyä. Mitä ihmettä, selvittäisiinkö tänä vuonna muka ilman yhtään märkää telttaa?

Kyllä se sää suosikin! Jos välillä satoikin, aurinko kuivatti teltat ja maan saman tien, ja leikkejä voitiin käydä pääasiassa poutasäässä. Kuivassa maassa onkin parasta se, että ohjaajat uskaltautuvat suostumaan lipunryöstöön. Monta tiukkaa ryöstötilannetta saatiinkin, ja pitkästä aikaa voitiin käydä ”tytöt vastaan pojat” – ottelu tasaväkisin joukkuein, mitä nyt pari kolmekymppistä perheenisää nähtiin toteuttamassa tyttömäistä puoltaan… Siksiköhän pojat voittivat useammin?

Yksi leiriperinne on metsäpalovaaran vuoksi jäänyt jo monena vuonna väliin, nimittäin yövartio. Tänä vuonna varoitusta ei ollut, ja niinpä kaikenikäiset mökki- ja telttaseurueet pääsivät vahtimaan leirin yörauhaa. Nuotion ääressä paistettiin makkaraa ja mietittiin seuraavan päivän ohjelmaa. Sitten käytiin tietenkin kiertämässä leirialue ja varmistamassa, etteivät kenenkään salaisuudet ja kikattelu pidä koko porukkaa valveilla!

Ehkä hyvän yöunen taannut yövartio olikin hyödyksi: päivisin telttojen ja mökkien siivouksen aikaan nähtiin pelkän siivoustyön lisäksi myös upeaa oman asumuksen koristelua. Isommat pojat telttaryhmittymänsä kanssa kunnostautuivat erityisesti rajaamalla alueensa aidalla ja tekemällä upean nimikyltin yhteisönsä portille. Eivät kyllä jääneet paljon jälkeen pienemmätkään leiriläiset, nimittäin viikon aikana nähtiin hienosti siistittyjä ja hauskasti koristeltuja mökkejä, olipa yhdestä sisustettu jopa merirosvolaiva!

Jos leiri sisältääkin aina näitä perinteisiä ohjelmanumeroita, niin viikon aikana ehditään kokea myös erikoisempia liikuntalajeja. Tämän vuoden hitti oli Norsupallo. Norsupallossa pelivälineen virkaa tekee iso jumppapallo, muuten säännöt ovat kuten jalkapallossa. Tästä pelistä tehtiin sitten mitä moninaisimpia muunnelmia, toinen toistaan hauskempia ja vauhdikkaampia.

Vierailuilta pidettiin keskiviikkona. Tänä vuonna leiriläiset saivat panna parastaan, ja esittää pantomiimina eri ohjaajia, joiden piti sitten tunnistaa itsensä ja toisensa esityksistä. Kyllä siinä naurua piisasi, kun muille ohjaajille kävi ilmi, että eräs kioskinmyyjistä ostaa itse yhtä paljon kuin myy! Lasten esityksistä totuus, ja niin edelleen… Illan virallisempaan ohjelmaan kuului tänä vuonna leirikonkarimitalien jako. Mitalit jaetaan viimeistä vuottaan leiriläisenä oleville, jotka on todettu hyväkäytöksisiksi, aktiivisiksi, reippaiksi, hauskoiksi ja kaikin puolin hyviksi leiriläisiksi. Mitalit saivat pitkän leiriuran tehneet Jussi Joenperä ja Viljami Vaden.

Sopiva sekoitus uutta ja vanhaa ja lopuksi tietenkin disko. Puntalan illassa ”poika saunoi” monen monta kertaa, kunnes leirimäki hiljeni osaltamme ja aamulla lähdettiin kotiin. Laukku oli täynnä taas uusia leirimuistoja ja – kavereita, ja puhelimessa muistutus: ensi vuonna uudelleen!